Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 06. 05:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

"Vámpír" sírját tárták fel Bulgáriában

"Vámpír" sírját tárták fel Bulgáriában, Szozopol fekete-tengeri üdülővárosban: a hétszáz éve élt férfi mellkasából egy vaspálca állt ki.

Bozsidar Dimitrovnak, a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatójának közlése szerint az elhunytat többször is hasba és mellkasba szúrták, mivel kortársai attól tartottak, hogy a halott vámpírként kel ki a sírból - olvasható a Novinite.com angol nyelvű bolgár hírportálon.
A szakértő szerint a "vámpír" művelt személy lehetett, esetleg gyógyító, s az ilyen embereket általában gyanakvással kezelték a középkorban. A sírt a templom apszisa mellett fedezték fel, ami arra utal, hogy nemesemberről lehet szó.
Míg Szozopolban ez az első "vámpírsír", Bulgáriában száznál több hasonló temetkezést fedeztek fel az utóbbi években.
"Életükben ezekről az emberekről azt feltételezték, hogy az ördöggel cimborálnak, így megpróbálták meggátolni, hogy haláluk után vámpírrá váljanak és tovább kínozzák embertársaikat" - magyarázta Bozsidar Dimitrov, aki érdekességként megjegyezte, hogy az összes "vámpírsírban" férfi nyugodott.
"A boszorkányoktól a jelek szerint nem féltek" - jegyezte meg a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.