Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Április 06. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Vantara Gyula: Nem zárunk be vasútvonalakat, nem lesznek elbocsátások

Vantara Gyula: Nem zárunk be vasútvonalakat, nem lesznek elbocsátások

A vasúti menetrend összehangolása a buszjáratokkal, a csatlakozások harmonizálása, a párhuzamosságok megszüntetése és járatritkítás – röviden így foglalta össze a megyét is érintő vasúti menetrendváltozások fő céljait ....

A vasúti menetrend összehangolása a buszjáratokkal, a csatlakozások harmonizálása, a párhuzamosságok megszüntetése és járatritkítás – röviden így foglalta össze a megyét is érintő vasúti menetrendváltozások fő céljait és eszközeit csütörtökön délután Vantara Gyula.
A polgármester leszögezte, hogy a változtatások elsődleges oka az előző kormány IMF-el szembeni kötelezettségvállalása, amelynek takarékossági irányelveit a jelenlegi kormány is kénytelen szem előtt tartani. A Békéscsabát is érintő járatok esetében nem jelent komoly változást az új, áprilisi menetrend.

Vantara Gyula: A megyében hét vasútvonalat érintő változások főként a gyengébb kihasználtságú járatok ritkításában jelentkeznek

- Az előzetes híresztelésekkel szemben szó sincs vasútvonalak megszüntetéséről, vagy egy már szintén beharangozott elbocsátási hullám megindulásáról, egyszerűen az előző kormány által vállalt takarékossági követelményekhez igazodó közlekedés-racionalizálási folyamat indult el.

Ennek egyik legfontosabb alapelve szerint, a lehető legkisebb mértékben sérülhetnek az utazóközönség többségi igényei – kezdte a változtatásokról szóló tájékoztatóját Vantara Gyula. A polgármester hangsúlyozta, hogy a tervezett járatritkításokat előzetesen egyeztették az illetékes szakmai szervek képviseletével, amelyek mindegyike hozzájárult a módosításokhoz. A megyében összesen hét vasútvonalat érintő változások főként a gyengébb kihasználtságú járatok ritkításátban jelentkeznek, ezek utasforgalmát az egyes vonalakon maradó többi vonat is megfelelően képes ellátni. Vantara Gyula elmondta, hogy minden egyes vonal esetében, így a Békés megyei járatok kapcsán is széles körű utasszámlálás után döntöttek a járatritkításokról. A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon a távolsági utasforgalmat a kétóránként Budapestről Békéscsabára – többségében Lőkösházáig közlekedő – intercity és gyorsvonatok látták el, amelyek csúcsidőszakban óránkénti gyakoriságot garantáltak. Az új menetrend továbbra is biztosítja a főváros és Békéscsaba között az átlagosan kétóránkénti forgalmat, de csúcsidőszakban megmarad az óránkénti kapcsolat is, hiszen összesen két járat megszűnését eredményezik a ritkítások.
A Szeged–Békéscsaba vonalon változatlan ütemezés szerint, tehát napi 22-24 alkalommal közlekednek a vonatok. A kora reggeli és késő esti időszakokra jellemző, hogy a túl korai, vagy éppen túl kései időpontok miatt már nincs értelme a vonal teljes szakaszának lefedésére, ilyenkor úgynevezett rész-szakaszokon közlekednek a szerelvények. Ezeken a rövidebb viszonylatú járatokon azonban napközben jóval kevesebben utaznak, különösen hétvégén. A menetrend-módosítások következtében szűkül a kora reggeli és késő esti vonatok közlekedési intervalluma, ez a hétköznapokra korlátozódik, mérsékelve a meglehetősen gazdaságtalanul üzemelő szerelvények futammennyiségét. Ez nem érinti a Békéscsaba–Gyula–Kötegyán között közlekedő vonatokat, hiszen itt a kihasználtságra való tekintettel munkanapokon továbbra is 33 járat közlekedik majd. Ugyanez érvényes a Békéscsaba–Mezőhegyes vonal esetében is, ahol szintén nem találkozhatnak járatritkításokkal az utasok.

Kárász-Kiss Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak