Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vége a forintgyengülésnek a szakértők szerint

Vége a forintgyengülésnek a szakértők szerint

Nem várnak további jelentős forintgyengülést a szakértők - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felméréséből.

A megkérdezett 80 régióval foglalkozó elemző, portfólió menedzser és egyéb pénzügyi szakemberből szinte pontosan ugyanannyian várnak további forintgyengülést, mint ahányan erősödést és stagnálást. Ez jelentős javulást jelent az elmúlt hónapok gyengülési hullámát megelőző pesszimizmushoz képest.

Emlékezetes, hogy novemberben és decemberben a felmérés hétéves történetében rekordnak számító mértékben szavaztak arra a szakértők, hogy a forint gyengülni fog a következő fél évben az euróval szemben, akkor meghaladta a nettó 40 százalékot a magyar deviza árfolyamát alacsonyabb szintre várók aránya. A mostanihoz hasonló kiegyensúlyozottságot utoljára augusztusban mutatott a felmérés a forint vonatkozásában.

Kevesebben várnak BUX-emelkedést

Alábbhagyott viszont a hatalmas optimizmus a BUX index várható teljesítményével kapcsolatban. A felmérésben a válaszadók már csak 44,5 százaléka vélte úgy, hogy az emelkedni fog a következő fél évben, januárban még 60 százalék felett volt ez az arány. Eközben 12,9-ről 22,2 százalékosra nőtt a pesszimisták aránya, ezzel a felmérés bull/bear hányadosa egy egészséges 2-es érték körüli szintre csökkent a januári 4 feletti értékről.

Az ellentét analízis szerint ha a szereplők között szélsőségesen magas az optimisták száma, akkor az árfolyam már nem nagyon tud tovább emelkedni, s valóban, ilyen sok optimista mellett nem sikerült az indexek kitörnie a kritikusan fontos 20 ezer pontos szint fölé. A mostani helyzet leginkább semlegesnek tekinthető hangulati szempontból.

Javul a gazdasági helyzet?

A magyar gazdaság helyzetéről alkotott kép is javult valamelyest egy hónap leforgása alatt. Már csak a megkérdezettek nettó 20 százaléka tartja azt rossznak, ezzel a régiós országok között hátulról a harmadik helyet foglaljuk el (megjegyzendő, hogy korábban hosszú hónapokon keresztül voltunk sereghajtók). A magyarénál jelenleg is csak a török és a horvát gazdaság helyzetének a megítélése rosszabb.

A kilátások tekintetében viszont némi romlást lehet tapasztalni, nettó 42,9 százalék szerint javul féléves időtávon a magyar gazdaság helyzete, januárban még 55 százalék felett volt ez az arány. Megjegyzendő, hogy ezzel szintén hátulról a harmadik Magyarország, szintén Horvátország és Törökország előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország