Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 13. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

Véget ért a „Munkácsy képek Amerikából” című országos vándorkiállítás

Véget ért a „Munkácsy képek Amerikából” című országos vándorkiállítás

Miután az elmúlt héten Nyíregyházán végleg bezárta kapuit a „Munkácsy képek Amerikából -válogatás v. Pákh Imre műgyűjtő és a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből” című kiállítás-sorozat, a múzeum gyűjte


A kiállítás-sorozat plakátja

A közel 5 éven át tartó vándorkiállítást - amely 2005 tavaszán a budapesti Nemzeti Galériában „Munkácsy a nagyvilágban" címmel vette kezdetét - számos hazai és határon túli magyar lakta városban (Munkács, Csíkszereda) hatalmas érdeklődés mellett mutatták be. A kiállítás 18 állomásán a híres mester alkotásai jóval több mint 1 millió látogatót vonzottak.

A vállalkozás egyedülálló sikeréhez a Munkácsy Mihály Múzeum is tevékenyen hozzájárult azzal, hogy az Amerikában élő magyar származású üzletember, v. Pákh Imre magángyűjteményéből származó közel 40 festményből álló válogatást jelentős számú, a festőzseni személyéhez kötődő, felbecsülhetetlen értékű relikviával (sétapálca, ecset, köpeny, szemüveg, korabeli fényképek, dokumentumok...stb) gazdagította és a tárlat megrendezéséhez csaknem valamennyi kiállítási helyszínen szakmai segítséget nyújtott.


Munkácsy-relikviák a mester életművét bemutató kiállításból

A művek nagy részét a nagyközönség most láthatta utoljára Magyarországon, mert a képeket visszaszállítják az Egyesült Államokba, s valószínűleg hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy itthon ismét megcsodálhassuk őket. Akik mégis elmulasztották megtekinteni a Munkácsy életművét bemutató tárlatot, ne keseredjenek el, számukra ugyanis a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményével büszkélkedő Munkácsy Mihály Múzeum falai között nyitva tartó állandó kiállítás nyújthat páratlan élményt.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.