Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 22. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Évek óta nem volt női befutója a szupermaratoninak - galéria

Évek óta nem volt női befutója a szupermaratoninak - galéria

Közel hétszázan – kerékpárosok, görkorisok, no és persze futók – álltak szombat reggel a városháza előtti startvonalhoz, hogy átgázoljanak a 15. szupermaratonin.

Az emberi ésszel felfoghatatlan, a 204,7 kilométeres Békéscsaba-Arad-Békéscsaba távon vasárnap új pályacsúcs született: a budapesti Steib Péter mintegy húsz percet vert rá a tavalyi győztesre, Balogh Pitykére.


Rosza Mari a jedi edejére támaszkodik - kattints a képre!

A kerósokat a szombat reggeli rajtpillanatokban először az adrenalin, majd körülbelül az első száz méternél némi düh feszítette szét, mégpedig a rossz pillanatban forduló tizenhetes útszűkítő hadműveletének köszönhetően. Ekkor jó néhány bringás anyai ágon le is ásott a pilóta családfája gyökeréig – bizony, nem könnyű buszsofőrnek lenni.

No persze eme nüánsznyi apróság sem tudta kedvét szegni a remek hangulatnak, amelyet még meg is fejelt az egész hétvégén egészségtől kicsattanó csodálatos időjárás. Persze a szakértői vélemények ilyenkor mindig megoszlanak azon, hogy melyik az ideálisabb futó-szituáció: apad vagy dagad?


Mintha csak bulizni ugrottak volna át

Egyik fotós ismerősöm végig kísérte az őrült vágtát, és vasárnap fejcsóválva mesélte, „kint” sokkal több útjelzővel segítették a szervezők a versenyt. Mi több, visszafele, a határátlépést követően majdnem el is tévedt. Pedig a srác magyar, azonban a szupermaratoni épp nem erről szól. Hálából ide is biggyesztem a HBB A látogató két sorát: „Lehet, hogy Rómeó román volt és Júlia magyar?”

Kora délután először a kerékpárosok hajráztak be (nahát) a Szent István térre – akik több boyba húzták szét a mezőnyt. S miután ez a színes kavalkád magához tért, birtokba vették a központot, s e széles utca a rehabilitáció előtt még egy jó nagyot sóhajtott: megfürdött az embergyönyörben. Plusz ékkő volt, hogy a régi-új Katalin Kávézó, amolyan pestiesen teret (blokádolt - hahaha) nyitott a taxis placcra. A hangulat végig csonton volt, felért vagy húsz szanazugi csobbanással.


Jobbomon az utódom: Pityke és Steib P.

Nem sokkal négy után vágta át a fővárosi Steib Péter a célszalagot – egy öt kilométerrel hosszabb útvonalon, majd’ húsz perccel kevesebb idő alatt teljesítette a távot. Ezzel szemben lehuppanni sem volt ideje, azon nyomban körbenyalábolták a mikrofonok, kábelek, be telt vele a kereső.

Végül is a szupermaratonit egyéniben öten futották végig. És ami a szívizmainkat nagyon megmozgatta: a negyedik helyezett, a hosszú évek óta egyedüli női „végigfutó”, a békési Gyebnár Éva (a dolog pikantériája, őlett a pósteleki Fighter's Run extrém túlélőverseny női győztese) érkezése, pontosabban szárnyalása. Éva épp néhány perccel érkezett meg este nyolc előtt, ami azt jelenti, érvényes a produkciója. „Nem hiába, a nők jól tudnak időzíteni” – kommentálta Fábián Tomi, az esemény speakere.


- Kicsi leányom, ígérd meg, hogy soha többet! - Dehogynem!!!

Eredmények. Egyéni futók: 1. Steib Péter (Budapest) 15:45:30, 2. Bogár János (Encs) 20:13:55, 3. Macovai Tudor Daniel (román) 21:36:40, 4. Gyebnár Éva (Békési DAC) 22:59:38, 5. Szarvas Mátyás (KVTE Békéscsaba) 23:33:56.

Férfi csapat: 1. Athletic Club Maraton, Temesvár 12:14:06, 2. Opel Körös, Békéscsaba (Tóth Péter Árpád, Tábor Miklós, Oláh Tamás, Gregor László, Molnár László) 12:29:27, 3. Csabai remények (Varga István, Koléner Tibor, Dobra Viktor, Zsíros Márk, Szigeti Balázs) 13:03:19.
Női csapat: 1. Dögös 5-ös, Békéscsaba (Varga Éva, Bartha Edit, Váczi Lili, Kovács Barbara, Lengyel Mariann) 15:49:31, 2. Equipment Sport (Gabnai Horváth Mónika, Rédli Szilvia, Szabó Katalin, Új-Mag Zita, Obsuszt Gerda) 17:47:49, 3. Háromszéki lányok, Románia 18:36:32.


És akik feloldották a szigorú arcokat: Bogár Niki és Szikszai Johanna

Félmaraton – férfiak: 1. Laza Florin Martel (Temesvár, Románia) 1:13:56, 2. Gregor László (Buda-Cash Bcs. AC) 1:14:59, 3. Szabó Sándor (Gyulai AC) 1:15:00. Nők: 1. Varga Éva (Buda-Cash Bcs. AC) 1:31:34, 2. Panyor Krisztina (Makó) 1:42:45, 3. Sonkoly Mónika (Gyula) 1:49:37.

Kerékpár - férfiak: 1. Koczka Christian, 2. Vlad Marius, 3. Bolchis Christian Mihai (mind Románia). Nők: 1. Klein Adriana, 2. Lazar Alexandra, 3. Dunca Gratiana Maria (mind Románia).

Görkorcsolya: 1. 1. Bartok Andreas (román), 2. Frondelius Raimo (finn), 3. Diós Attila (román).

Sukkmarci

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.