Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 20. 11:20, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Lakatos Péter

Vihar - Fakidőlések, tetőrongálások a megyékben - ÖSSZEFOGLALÓ

Vihar - Fakidőlések, tetőrongálások a megyékben - ÖSSZEFOGLALÓ

Fákat döntött ki, vezetékeket rongált meg, néhány helyen a tetőt is megbontotta az éjszakai vihar azokban a megyékben, ahova a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a heves zivatarok miatt.

Csütörtök este a legmagasabb, harmadik fokozatú, piros riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye térségére, valamint a fővárosra heves zivatarok miatt. Ezt nem sokkal később, másodfokúra mérsékelték.
Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel közölte, az éjszakai viharos időjárás miatt országszerte összesen 203 esethez riasztották a tűzoltókat. Az OKF szóvivője azt mondta: leginkább Budapest, valamint Pest, Nógrád és Fejér megye volt érintett. A fő problémát az erős szél okozta, így a legtöbb munkát a kidőlt fák, megsérült vezetékek, illetve az épületkárok jelentették a tűzoltóknak.
Szabó János, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője az MTI-vel közölte: leginkább a Szigetszentmiklós, Érd, Vác, Szentendre, Dabas, Monor, Gödöllő területén volt erős szél. A vihar fákat döntött az utakra, kerítésekre, és több esetben megbontotta a házak tetejét.
Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója elmondta: Pest megye területén 4-5 kisebbnek minősülő üzemzavar történt, de a leghosszabb helyreállítás sem tartott tovább két és fél óránál.
A Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője ugyancsak fakidőlésekről, tetőrongálódásokról számolt be. Noskó Zsolt elmondta: összesen 20 veszélyes, kidőlt fát távolítottak el; négy esetben pedig tetőt bontott meg a szél Pásztó, Salgótarján és Balassagyarmat térségében. Pásztón a kéttannyelvű gimnázium tetőszerkezete is megsérült.
Zelei László, a Heves megyei katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, a vezetékekre dőlt fák mellett a viharos szél megbontotta az Egerhez közeli Felsőtárkányban két lakóépület tetejét, illetve két fa is rádőlt a házakra. A veszélyt a tűzoltók elhárították - közölte.
A többi megyéhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kidőlt fák okoztak gondot. Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, Miskolcon, a Kuruc utcán egy fa rádőlt három autóra, Bekecsen pedig útra dőlt fának hajtott egy gépkocsi, személyi sérülés nem történt.
Taktakenézen egy lakóház tűzfala kidőlt a vihar következtében, de az épület lakható maradt. Taktaharkányban és Ongán családi házak tetejét bontotta meg kis felületen az erős szél.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szászbereken a szél egy, a hétvégi falunapra felállított rendezvénysátrat rongált meg, amely használhatatlanná vált - közölte a megyei katasztrófavédelem.
Bács-Kiskun és Békés megyében nem okozott komolyabb gondokat a vihar.
Budapesten a péntek hajnali órákig 56 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt - tájékoztatta Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-t. Döntően fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat őket, illetve leszakadt felsővezetékek miatt.

Címkék: Időjárás-vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár