Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Március 07. 05:33, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vita és vakcinaharc nehezíti a védekezést Szlovákiában

Vita és vakcinaharc nehezíti a védekezést Szlovákiában

A szlovák négypárti kormánykoalíció tagjai közötti viták során az orosz vakcinák kérdése volt az utolsó csepp a pohárban - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kutatója szombaton az M1 csatornán.

Garai Nikolett hozzátette: februárban a kormánykoalíció egyik pártja az orosz vakcinák ellen szavazott, ennek ellenére Igor Matovic miniszterelnök megtette az orosz vakcina vásárlásához szükséges lépéseket.

Emiatt a koalíciós partnerek a miniszterelnök leváltásának és a kormány átalakításának szükségességéről kezdtek el tárgyalni - mondta a szakértő. Megjegyezte: a tárgyalások elkezdéséhez az is hozzájárult, hogy az egészségügyi válsághelyzet miatt többen az egészségügyi miniszter leváltását követelték, viszont ezt a miniszterelnök nem támogatta.

A szakértő szerint egy ideje már jól láthatóak az ellentétek a négypárti koalíció tagjai között. Alapvető probléma volt, hogy az országos teszteléssel kapcsolatban különböztek az álláspontok. Végül a miniszterelnök, annak ellenére, hogy több egészségügyi szakértő is ellenezte, ragaszkodott az országos teszteléshez. A 2021. januári-februári időszakban még inkább elkezdett romlani a koalíciós partnerek közötti viszony, hiszen nem tudták megfékezni a vírus terjedését, az országos tesztelés nem hozta meg az eredményt, és az egészségügyi rendszer majdnem az összeomlás szélére került - fűzte hozzá a KKI kutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.