Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vona: a Gárda mindig számíthat a Jobbikra

Vona: a Gárda mindig számíthat a Jobbikra

A fővárosi Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról szombaton a jogerősen betiltott Magyar Gárda. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

Vona Gábor beszédében azt mondta: sok probléma van jelenleg az országban, ezek közül kiemelte Magyarországnak az Európai Uniótól való függőségét, a szociális bizonytalanságot, a munkahelyek hiányát, valamint a 'cigánybűnözést', amely szerinte 'demográfiai probléma'.
A politikus szerint ezekre a gondokra 'három csapással' kellene válaszolni, és 'helyre kell állítani' az ország függetlenségét, 'vissza kell venni' a hazai piacokat a 'multiktól', és 'a cigányság törvényen kívüli százezreit vissza kell szorítani'.
Vona szerint a Magyar Gárda mindig számíthat a Jobbik támogatására, hiszen egyazon cél érdekében jöttek létre.A szombati rendezvényen jelen voltak többi között a Kárpát Haza Őrei Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat.

A rendezvényen részt vevők a Hősök terének körülbelül a negyedét töltötték meg. Az egyik felszólaló szerint is csak negyedannyian voltak, mint a gárdatagok öt évvel ezelőtti avatásán. A gárdatagok Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy száz antifasiszta tartott ellendemonstrációt. Az ellentüntetők közül a rendőrség több embert is előállított. A rendezvényt több száz rendőr biztosította, de komolyabb atrocitásra nem került sor.

A Magyar Gárda megalakulásának évfordulójára a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt.

Provokátorok
A rendőrségi honlapon olvasható tájékoztatás szerint az Andrássy útról egy külföldi és két magyar állampolgárságú, a rendezvény ellen demonstráló nőt állítottak elő a rendőrök rendzavarás miatt. A jogsértést a rendőri felszólítás ellenére nem fejezték be, ellenük szabálysértési eljárás indul.

Az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán egy álszakállas férfi a körülötte lévőket provokálta, hozzá egy másik férfi is csatlakozott. A rendőrök igazoltatták őket, majd miután egyikük folytatta a provokálást, a rendőrök testi kényszert alkalmaztak, megbilincselték és előállították.A rendezvények délután 5 órakor értek véget. A földalatti újra teljes vonalon jár, a buszjáratok és a trolibuszok pedig már jóval korábban megindulhattak.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.