Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 25. 12:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Wagner-lázadás - Kormányzó: a Wagner erői kivonultak Rosztovból

Wagner-lázadás - Kormányzó: a Wagner erői kivonultak Rosztovból

Elhagyta Rosztov-na-Donu várost a Wagner katonai magánvállalat harcosainak és hadfelszerelésének konvoja vasárnapra virradóra - közölte Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója a Telegram-csatornáján.

Golubev közlése szerint a konvoj a Wagner táborai felé vette az irányt. A kormányzó köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendkívüli körülmények között biztosították a létfontosságú rendszerek összehangolt működését a régióban.

Az Avtodor orosz állami infrastruktúra- és autópálya-szolgáltató vállalat vasárnap reggel közölte, hogy noha a Wagner csoportot alapító Jevgenyij Prigozsin lázadása miatt bevezetett forgalmi korlátozásokat az M-4-es Don autópályán már feloldották, a korlátozások a Tula és Moszkva megyei szakaszon még megmaradtak. Lipeck megyében több utat szándékosan munkagépekkel rongáltak meg a zsoldosok haladásának akadályozására.

Prigozsin szombat este visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. Közölte: 25 ezer embere indult el, hogy "tisztázza" az ügyet.

A Wagner-alapító állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását. Prigozsinnal végül Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyezett ki, a Kreml szerint előzetesen orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal egyeztetve.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombat éjjel közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba távozhat, a hazaárulás vádját ejtik ellene, és nem éri bántódás a fegyvereseit sem. Mint mondta, a Wagnernek a táborokba visszatérő egységei és azok, amelyek nem vettek rész a zendülésben, szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal.

Szergej Sojgu védelmi miniszter június közepén adta parancsba, hogy az ukrajnai háborúban az orosz oldalon harcoló "önkéntes alakulatok" - Moszkvában több mint 40 ilyenről tudnak -, július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Prigozsin korábban nyilvánosan megtagadta, hogy az általa sokszor élesen bírált Sojguval megállapodást írjon alá.

Fotó: Youtube

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).