Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Szeptember 30. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: IBSEN Ház

XXI. Országos Képző- és Iparművészeti Kiállítás Békés megyei tárlata

XXI. Országos Képző- és Iparművészeti Kiállítás Békés megyei tárlata

Amator Artium vagyis a művészetek szerelmesei. Békés megye amatőr képző- és iparművészei jogosan elmondhatják magukról, hogy szeretik a művészetet...

Amator Artium vagyis a művészetek szerelmesei. Békés megye amatőr képző- és iparművészei jogosan elmondhatják magukról, hogy szeretik a művészetet, hiszen a 21. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat megyei fordulójára rendkívül nagy volt az érdeklődés.

A tárlatot a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya szervezi a 19 megye együttműködésével, melynek célja lehetőséget biztosítani a nem hivatásos képző- és iparművészeknek a bemutatkozásra, megmérettetésre.

A megyei pályázatot és kiállítást a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája rendezi, amelynek első lépcsője volt egy előzetes konzultáció, amellyel a kiállításra jelentkezett alkotók számára kívántunk segítséget nyújtani a pályázatra való felkészüléshez. A Magyar Művelődési Intézet képzőművészeti referense Dóri Éva és Pilaszanovics Irén művészettörténész tartott konzultációs előadást, amelyen olyan hasznos témákban kaphattak felvilágosítást az amatőr alkotók, hogy hogyan célszerű felkészülni egy alkotóművészeti pályázatra, illetve, hogy mire jó a zsűrizést követő konzultáció. Az alkotók konzultáción is részt vehettek, amelyen segítséget kaptak, hogy mely munkáikat hozzák el a zsűriztetése.

A zsűrizésre 2011. szeptember 29-én került sor, melyre az előző évekhez viszonyítva másfélszer annyi pályaművet küldtek be az alkotók, így 298 alkotást néztek végig a szakemberek, akik alkotómunkásságuk mellett művészetpedagógiai gyakorlattal is rendelkeznek.

A zsűri tagjai voltak: Dóri Éva a MMIKL képzőművészeti referense, Dr. Matits Ferenc, az MMIKL művészeti főtanácsadója és Novák Attila művésztanár.

132 alkotást választottak ki a megyei kiállításra, ebből 7 került ki díjazottként, amelyek automatikusan bejutottak a budapesti országos Esszencia Tárlatra.

A zártkörű zsűrizést követően konzultációs lehetősége nyílt az alkotóknak a zsűri tagjaival, melyre a pályázók 90 százaléka igényt is tartott. Ezáltal a résztvevők megismerhették a zsűri véleményét, indokait, szakmai fogásokat, fortélyokat kaphattak, illetve egy esélyt szerezhettek a kiesők is arra, hogy legközelebb sikeres pályázók legyenek.

A zártkörű zsűrizést követően sokan éltek a konzultációs lehetőséggel

A megyei kiállítás megnyitója és az ünnepélyes díjátadás 2011. október 14-én 17 órakor kerül megrendezésre a békéscsabai Ibsen Házban, amelyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk. Mindazokat akik kíváncsiak arra, hogy kik azok az emberek, akik napjainkban a munka, a család mellett szabadidejükben olyan dolgokkal foglalkoznak, mint a festészet, szobrászat vagy egyéb alkotó művészet, akiknél ez a hobbi nem csak saját örömüket szolgálja, hanem mások számára is igyekeznek megmutatni a körülöttünk lévő világ szépségét.

Forrás: Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Iroda
Fiedler Nikoletta

Címkék: kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt