Városlista
2019. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Április 29. 17:52, szerda | Helyi
Forrás: www.bekesmegye.com

Zalai Mihály a KTVT élén

Zalai Mihály a KTVT élén

Zalai Mihályt választotta elnökévé a KTVT. A Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács keddi ülésén döntött az új elnök személyéről, eszerint a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály vezeti a továbbiakban a tanács

A Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsot a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 1998. június 16-án alakította meg. Azóta több változás, módosulás lépett életbe, 2014. január 1. óta pedig számos olyan új jogszabály született illetve jogszabályváltozás történt, melyek miatt újjáalakult hazánk tizenkét Területi Vízgazdálkodási Tanácsa. A Békés megye legnagyobb részét lefedő Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács (KTVT) elnöke a mai naptól (2015. január. 13.) Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. Alelnöknek – az elnök javaslatára - Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselőjét, dr. Csicsely Ilona képviselő asszonyt választották a tagok.

Az ülésen az elnök és az alelnök megválasztása után a módosított Szervezeti és Működési Szabályzatot fogadta el a tanács, majd tájékoztatók hangoztak el, többek között a KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi őszi felkészülési szemléinek tapasztalatairól és a Nemzeti Szennyvízprogramhoz kapcsolódó beruházások állásáról. Dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos beszámolójában a felszíni fürdőhelyek kijelölésével és szezon közbeni ellenőrzésével kapcsolatos feladatok teljesüléséről adott átfogó képet. Elmondta, hogy Békés megyében rendszeresek az ellenőrzések, az eredmények pedig folyamatosan jók, annak ellenére, hogy nagyon szigorú szabályrendszernek kell, megfeleljenek ezek a fürdők és strandok.

A Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsról:

A Tanács működési területe megegyezik a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) működési területével. A Tanács 18 tagból áll, aVízgazdálkodásért felelős miniszter képviselője mellett mindazon szervezetek jelen vannak a tagok között, melyeknek feladata kapcsolódik a felszín alatti és feletti vizekhez.

A Tanács tevékenységét önállóan, a Békés Megyei Önkormányzattal összehangoltan végzi. Legfontosabb feladata elősegíteni a területi szintű vízgazdálkodás szakmai feladatainak egységes végrehajtását, valamint a vízügyi tervezés, a vízépítés és a szolgáltató tevékenység összehangolt működését. Ugyanakkor véleményt nyilvánít, megfogalmazza és közvetíti a térség vízgazdálkodását érintő javaslatokat és társadalmi elvárásokat. A feladatkörébe tartozó ügyekben az arra hatáskörrel rendelkező illetékes szervnek, szervezetnek javaslatokat tehet, amelyek figyelembevételéről az érintett szervek, szervezetek vezetőitől tájékoztatást kérhet. A Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben megfogalmazott, illetve az intézkedési programok végrehajtásával kapcsolatos feladatokat is ellát.

Mivel a Kormány kiemelt, stratégiai pontként kezeli a vízgazdálkodás kérdését, átalakul és felértékelődik a vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek munkája. Békés megye számára a változások mind a Körösök folyórendszere, mind a határon túlról érkező vizek kezelése, mind a komoly vízmennyiséget igénylő mezőgazdasági munkák miatt nagy fontossággal bírnak.

Fotó: Zentai Péter

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 08. 11:26, péntek | Helyi

Isten éltesse a nőket! - Ma van Nőnap, aminek íme a története!

A nemzetközi nőnap a nők iránti tiszteletet és becsületet fejezi ki. Világszerte 1917 óta minden év március 8-án ünnepeljük.

2019. Május 19. 17:24, vasárnap | Belföld

Gyaloglásra ösztönöz az Európai Mobilitási Hét és induló kreatív pályázata

A kampány szlogenje - \"Sétálj velünk!\"

2019. Május 19. 16:22, vasárnap | Belföld

Mellkason szúrta barátját, vádat emelnek ellene

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

2019. Május 19. 14:40, vasárnap | Belföld

Az eddiginél magasabb részvételi arány várható az EP-választáson

Nagyon fontos, hogy minél többen elmenjenek szavazni az európai parlamenti (EP-) választáson, és elmondják véleményüket - mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője vasárnap az M1 csatornán.