Városlista
2019. március 19, kedd - József

Hírek

2015. Április 29. 17:52, szerda | Helyi
Forrás: www.bekesmegye.com

Zalai Mihály a KTVT élén

Zalai Mihály a KTVT élén

Zalai Mihályt választotta elnökévé a KTVT. A Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács keddi ülésén döntött az új elnök személyéről, eszerint a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály vezeti a továbbiakban a tanács

A Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsot a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 1998. június 16-án alakította meg. Azóta több változás, módosulás lépett életbe, 2014. január 1. óta pedig számos olyan új jogszabály született illetve jogszabályváltozás történt, melyek miatt újjáalakult hazánk tizenkét Területi Vízgazdálkodási Tanácsa. A Békés megye legnagyobb részét lefedő Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács (KTVT) elnöke a mai naptól (2015. január. 13.) Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. Alelnöknek – az elnök javaslatára - Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselőjét, dr. Csicsely Ilona képviselő asszonyt választották a tagok.

Az ülésen az elnök és az alelnök megválasztása után a módosított Szervezeti és Működési Szabályzatot fogadta el a tanács, majd tájékoztatók hangoztak el, többek között a KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi őszi felkészülési szemléinek tapasztalatairól és a Nemzeti Szennyvízprogramhoz kapcsolódó beruházások állásáról. Dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos beszámolójában a felszíni fürdőhelyek kijelölésével és szezon közbeni ellenőrzésével kapcsolatos feladatok teljesüléséről adott átfogó képet. Elmondta, hogy Békés megyében rendszeresek az ellenőrzések, az eredmények pedig folyamatosan jók, annak ellenére, hogy nagyon szigorú szabályrendszernek kell, megfeleljenek ezek a fürdők és strandok.

A Körös-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanácsról:

A Tanács működési területe megegyezik a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) működési területével. A Tanács 18 tagból áll, aVízgazdálkodásért felelős miniszter képviselője mellett mindazon szervezetek jelen vannak a tagok között, melyeknek feladata kapcsolódik a felszín alatti és feletti vizekhez.

A Tanács tevékenységét önállóan, a Békés Megyei Önkormányzattal összehangoltan végzi. Legfontosabb feladata elősegíteni a területi szintű vízgazdálkodás szakmai feladatainak egységes végrehajtását, valamint a vízügyi tervezés, a vízépítés és a szolgáltató tevékenység összehangolt működését. Ugyanakkor véleményt nyilvánít, megfogalmazza és közvetíti a térség vízgazdálkodását érintő javaslatokat és társadalmi elvárásokat. A feladatkörébe tartozó ügyekben az arra hatáskörrel rendelkező illetékes szervnek, szervezetnek javaslatokat tehet, amelyek figyelembevételéről az érintett szervek, szervezetek vezetőitől tájékoztatást kérhet. A Vízgyűjtő-gazdálkodási tervben megfogalmazott, illetve az intézkedési programok végrehajtásával kapcsolatos feladatokat is ellát.

Mivel a Kormány kiemelt, stratégiai pontként kezeli a vízgazdálkodás kérdését, átalakul és felértékelődik a vízgazdálkodással foglalkozó szervezetek munkája. Békés megye számára a változások mind a Körösök folyórendszere, mind a határon túlról érkező vizek kezelése, mind a komoly vízmennyiséget igénylő mezőgazdasági munkák miatt nagy fontossággal bírnak.

Fotó: Zentai Péter

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 08. 11:26, péntek | Helyi

Isten éltesse a nőket! - Ma van Nőnap, aminek íme a története!

A nemzetközi nőnap a nők iránti tiszteletet és becsületet fejezi ki. Világszerte 1917 óta minden év március 8-án ünnepeljük.

2019. Március 19. 18:13, kedd | Belföld

Már nem kérhetők postán az adóbevallási tervezetek

Már nem kérhetők postán az adóbevallási tervezetek, éjfélkor ugyanis lejárt a határidő - mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 csatornán kedden.

2019. Március 19. 17:03, kedd | Belföld

Folyamatosan lehet csatlakozni az országos szemétszedési akcióhoz

Folyamatosan lehet csatlakozni a vasárnapig tartó TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos szemétszedési akcióhoz

2019. Március 19. 16:04, kedd | Bulvár

Premier előtt vetítik a felújított Vízipók-csodapókot a hétvégén

A hétvégén országosan több moziban is premier előtt vetítik a március 22-ei víz világnapja alkalmából a környezettudatosságra nevelő Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilm digitálisan felújított változatát.