Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2012. Szeptember 29. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Békészki bácsi, a szegények orvosa

Békészki bácsi, a szegények orvosa

Vantara Gyula polgármester lett a „keresztapja” a Békészki bácsi – Rendkívüli Emberek Csabán című könyvnek.

Mint az a péntek délutáni bemutatón kiderült, ez nem véletlen, hiszen Békészki Mihály a városvezető dédapja volt.


A kötetet az alkotók: Andó György (jobbról), Vándor Andrea mutatták be (Fotó: Such Tamás)


Egy különleges város, Békéscsaba rendkívüli képességgel bíró egyéniségét a „paraszt orvosnak” is titulált Békészki Mihályt (1879 – 1966) mutatja be a kötet. Békészki bácsi (ahogyan legtöbben hívták) a szegények orvosa, a ficamok doktora, „csodadoktor” volt, főként egyszerű csabai embereket gyógyított. Paciensei között híres emberek is bőven akadtak, így például Hidegkuti Nándor, Bozsik József, Káldy Zoltán püspök, Weinckheim gróf is.

A csabai csodadoktor ténykedését számos, korabeli újság, kiadvány is megörökítette, és megszámlálhatlan anekdota őrzi eredményes gyógyításainak történeteit.
A pénteki könyvbemutatón a Szlovák tájházban kiderült például, hogy Békészki bácsi állatokat is gyógyított, szigorú, de érző lelkű ember volt, aki mindenkin segített, akin csak lehetett, de azt is közölte, ha ő maga nem boldogult az adott sérüléssel.
A 87 éves korában, 46 éve elhunyt, rendkívüli, csabai ember életét a kötet szerzői: Andó György, néprajzkutató, Vándor Andrea, a Csabai Mérleg újságírója és Malatyinszki Pál, Békészki Mihály unokája elevenítette fel. Az alkotók megköszönték Vantara Gyula polgármester támogatását, egyben az ő közreműködésével, egy szlovák szokás szerint megkeresztelték a könyvet.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Stefan Dano, szlovák főkonzul. Józsa Mihály előadóművész a kötetből olvasott fel részleteket, míg a Dobszerda együttes muzsikájával tette emlékezetessé az eseményt.

Gajdács Emese

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 09:59, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma 160,8 millió, a halálos áldozatoké 3,34 millió

A világon 160 828 503 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 340 359 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2021. Május 14. 09:23, péntek | Sport

Fergeteges nap volt, fantasztikus verseny!

Technikai gondoktól sem mentes verseny tudhatnak maguk mögött a Bátyi tesók.

2021. Május 14. 08:58, péntek | Belföld

Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között

2021. Május 14. 08:36, péntek | Belföld

Gyakoribbak az enyhe mellékhatások, ha egy embert két eltérő vakcinával oltanak

Nagyobb valószínűséggel számolnak be enyhe és mérsékelt mellékhatásokról azok a felnőttek, akiknél felváltva alkalmazták az új típusú koronavírus elleni AstraZeneca- és Pfizer/BioNTech-vakcinát