Városlista
2022. január 25, kedd - Pál

Hírek

2018. Július 08. 11:09, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Hetekig, hónapokig eltarthat az angliai mérgezést okozó tárgy keresése

Hetekig, hónapokig eltarthat az angliai mérgezést okozó tárgy keresése

A Scotland Yard szerint hetekig, akár hónapokig is eltarthat a Novicsok típusú idegméreg-hatóanyag okozta újabb angliai mérgezéses incidenssel összefüggő \"rendőrségi tevékenység\".

Szombat este bejelentették, hogy kivizsgálásra a délnyugat-angliai Salisbury kórházába szállítottak egy rendőrt, aki érintkezésbe kerülhetett a méreganyaggal.

A londoni rendőrség - amelynek országos hatáskörű terrorellenes ügyosztálya irányítja a vizsgálatot - közölte, hogy a nyomozásban a terrorelhárítási szolgálat "hozzávetőleg száz" detektívje vesz részt, és a vizsgálat elsődleges célja, hogy minél gyorsabban megtalálják a mérgezés forrását.

A Scotland Yard beszámolója szerint a nyomozók már több kulcsfontosságú tanúval beszéltek, és eddig több mint 1300 órányi olyan felvételt néztek át, amelyeket zártláncú térfigyelő kamerák készítettek.

Salisbury kórházában egy hete kezelnek válságos állapotban két brit állampolgárt, egy 44 éves, háromgyermekes nőt és egy 45 éves férfit, akik az eddigi vizsgálat alapján ugyanolyan Novicsok osztályú, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyagtól betegedtek meg, amilyentől négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) Salisburyben élő volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt, Dawn Sturgesst és Charlie Rowley-t kezelik.

Ebbe a kórházba szállítottak szombaton kivizsgálásra egy rendőrt is, aki a hatóságok feltételezése szerint a vizsgálat korai szakaszában szintén érintkezésbe kerülhetett a Novicsok hatóanyaggal.

A kórház szóvivője szombat esti tájékoztatásában nem részletezte, hogy a rendőrnek milyen tünetei vannak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mérgezéses incidens óta eltelt egy hétben sokan felkeresték a kórházat az esettel összefüggő egészségi aggályokkal, de közülük senki nem szorult orvosi ellátásra.

A Szkripal-ügy kipattanása után is Salisbury kórházába szállítottak egy rendőrt, aki elsőként ért arra a helyszínre, ahol az egykori kettős ügynököt és lányát eszméletlenül találták. A rendőr, Nick Bailey is mérgezést szenvedett, és sokáig súlyos állapotban kezelték, de őt március 22-én hazaengedték a kórházból.

Állapotáról sem a kórház, sem a rendőrség nem adott azóta sem részletes tájékoztatást, de a hazaengedése napján, nevében ismertetett nyilatkozatban az szerepelt, hogy valószínűleg soha nem lesz képes korábbi normál életvitelének folytatására.

Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban engedték ki a kórházból, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű Novicsok hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a héten megállapította, hogy a két brit állampolgár megbetegedését is ugyanez a hatóanyag okozta.

Az egyöntetű, de egyelőre nem hivatalos szakértői vélemény az, hogy a két brit, aki a Salisbury közelében fekvő Amesbury kisvárosban él, annak az idegméregnek a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel Szergej Szkripalt és lányát márciusban megmérgezték.

Címkék: anglia, mérgezés

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

2022. Január 25. 07:00, kedd | Külföld

Fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon Horvátországban

Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon - közölte a Horvát Elektromos Művek (HEP) ELEN nevű elektromos villámtöltő-hálózata honlapján.

2022. Január 25. 05:00, kedd | Külföld

Nem lesz zárlat az omikron miatt Oroszországban

Nem került szóba, hogy a koronavírus omikron mutációjának terjedése miatti zárlatot vezessenek be Oroszországban, az operatív törzs adatai szerint nem tapasztalható a kórházban kezeltek számának ugrásszerű növekedése

2022. Január 24. 14:07, hétfő | Külföld

A múlt héten Izraelben azonosították a legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan

A múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a lakosság arányában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.