Városlista
2021. július 28, szerda - Szabolcs

Hírek

2021. Április 23. 09:08, péntek | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: mti

Májusban befejezhetik a kiemelt csoportok oltását Németországban

Májusban befejezhetik a kiemelt csoportok oltását Németországban

Májusban befejezhetik a leginkább veszélyeztetett csoportok oltását a koronavírus által okozott betegség elleni oltási kampányában Németországban, és júniustól minden felnőtt lehetőséget kaphat a védőoltás megszerzésére

- mondta a szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben. Jens Spahn a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában (Bundesrat) elmondott beszédében kiemelte, hogy a hatvan éven felülieknél átlépte az 50 százalékot mindazok aránya, akik legalább egy adag oltást kaptak már. Május végére az összes elsőbbségi csoportban beolthatnak mindenkit, aki hajlandó beadatni a Covid-19 elleni vakcinát, és júniusban visszavonhatják a veszélyeztetettségen alapuló oltási rendet.

Előzőleg több hírportál azt jelentette, hogy már májusban megnyithatják az oltás lehetőségét minden felnőtt előtt, mert a várható vakcinabőség miatt nem lesz szükség többé a veszélyeztetettségen alapuló sorrendre. Erről a miniszter azt mondta, hogy minél hamarabb elérik ezt az állapotot, annál jobb, de nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat kelteni.

A szövetségi kormány három elsőbbségi kategóriát határozott meg a december végén elindított oltási kampányt szabályozó rendeletében. A hatvanon felüliek az utolsó, harmadik prioritási kategóriába tartoznak. Ide sorolták a többi között a rendvédelmi szervek és a katasztrófavédelem dolgozóit, a tűzoltókat, a katonákat és az élelmiszer-kiskereskedelemben dolgozókat is.

Jens Spahn szavai szerint mindezen csoportok beoltásával bő öt hét alatt végezhetnek. A miniszter elmondta, hogy a felnőtt lakosság egészét tekintve április végére 25 százalékra, május végére 33 százalékra emelkedhet a legalább egy adag oltással már rendelkezők aránya. Júniusban a tartományi fenntartású oltási központok és az ötvenezernél is több háziorvosi praxis mellett az üzemorvosok is rendszeresen részt vesznek majd a kampányban - mondta.A miniszter az úgynevezett vészfékrendszerről szóló vitában szólalt fel. A szövetségi parlament (Bundestag) szerdán fogadta el a fertőző betegségek és járványok elleni védekezésről szóló törvény módosításával kialakított rendszert, amely a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul minden közigazgatási egységben, ahol tartósan - egymás után három napon keresztül - száz fölött van az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A Bundesrat a vita után úgy döntött, hogy nem utalja vissza a Bundestaghoz a jogszabályt, amely ezzel a döntéssel Frank-Walter Steinmeier államfő elé került. A szövetségi elnök rögtön alá is írta a törvényt, amely hatályba lép, amint közzéteszik a jogszabályok hivatalos közlönyében.

A vészfékrendszer országosan egységes rendszerbe szervezi és megszigorítja a fokozott fertőzésveszély esetén érvényesítendő szabályokat. A legfőbb szigorítás, hogy száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között. A részlegesség azt jelenti, hogy a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

A vészfékrendszer egy sor további szabályt is tartalmaz, így például a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok csak az úgynevezett click & collect üzemmódban tarthatnak nyitva, vagyis csupán kiadhatják a vevőknek az előre megrendelt árut.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 161,10-en áll, minimálisan nőtt az egy héttel korábbi 160,10-hez képest.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 27. 20:45, kedd | Külföld

Koronavírus - A francia nyaralóhelyeken ismét kötelező a kültéri maszkviselés

Egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken a koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt.

2021. Július 27. 15:40, kedd | Külföld

Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek

2021. Július 27. 14:41, kedd | Külföld

Lengyel alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a vasárnapi boltzár

A lengyel alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a 2018-tól fokozatosan bevezetett vasárnapi boltzárról szóló jogszabály.

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.