Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2012. Szeptember 27. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Csabai Mérleg

Változik a buszok útvonala, új megállók épülnek

Változik a buszok útvonala, új megállók épülnek

A belváros megújulása, ezen belül a Szent István tér rehabilitációja jelentősen átrendezi a helyi buszközlekedést is.

A Körös Volán Zrt. az önkormányzattal közösen már a tervezéskor megvizsgálta az új útvonal-lehetőségeket. Ezeket ismertette lapunkkal Gémes Tibor személyszállítási igazgató.

A Szent István tér tervezett lezárása minden vonalat és a járatok jelentős részét érintiA tervezeteket lakossági fórumokon is bemutatták, ahol több módosító javaslat hangzott el. Ezt követően döntött a város képviselő-testülete arról az autóbusz-közlekedési menetrendről, amely majd csak a Szent István tér lezárása után lép életbe.

– Két változatban készült új menetrend, mivel az első időszakban nem lehet használni az Árpád sort és a Derkovits sort. A Gyulai úton és a Bajza utcán, a Körös-csatorna két oldalán jelzőlámpás csomópont épül. Ennek elkészülte után lehet a végleges menetrendet bevezetni – hallhattuk Gémes Tibortól, aki így folytatta:

– A Szent István tér lezárása minden vonalat és a járatok jelentős részét érinti, ugyanis ezeken a szakaszokon nagy a buszforgalom. A közlekedési rend tervezésekor más területek menetrendjét is felül kellett vizsgálni. Ilyen a lakossági fórumokon is támogatott, jaminai hétvégi körjárat, és a 17V üzemidejének növelése. Fontos változás, hogy a Szent István tér lezárása miatt nincs lehetőség az 1-es és 2-es körjáratok fenntartására. Ezek közlekedtetését a Szarvasi úti és Baross utcai forgalom nem is indokolja. Az egyes városrészek új menetrendjénél jelenleg csak az ideiglenes, Árpád sort és Derkovits sort elkerülő menetrendet érdemes bemutatni, mivel a végleges, Köröspartot is érintő közlekedésre még biztosan hónapokat kell várni.

A változásokról részletesen
Jamina:

Megszűnik a körjárati közlekedés és az 1-es, 2-es és az 5-ös buszok összekapcsolása. A munkanapi célba jutást a Szabadság tér – autóbusz-állomás – Kolozsvári utca – Volán telep (esetenként Malom tér) járatok, valamint a 3-as járatok biztosítják. A Varságh Béla utcához a Szabadság tér – Bajza utca – Gyulai út – Peter Jilemniczky utcán át jutnak el a 3V jelzésű buszok. Az ÁNTSZ-ig közlekedő 3K-s buszok helyett a Szabadság tér – Bajza utca – Gyulai út– Malom tér útvonalon 3M járatok fognak közlekedni. Szabad és munkaszüneti napokon a Szabadság tér – autóbusz-állomás – Orosházi út –Veres Péter utca – Franklin utca – Kolozsvári utca – Madách utca útvonalon és vissza a Szabadság térig közlekedő, 4-es jelzésű hurokjáratok biztosítják majd Jamina ellátását. Hétvégén délelőtt ellentétes irányú járatok is közlekednek, így félóránként lesz lehetőség eljutni szombaton a piacra, illetve vasárnap a misékre, istentiszteletekre.
Mezőmegyer, Mokry-lakótelep:
Megszűnik az 5-ös és az 1-es, 2-es buszok összekapcsolása. Az 5-ös buszok a jelenlegi sűrűséggel az autóbusz-állomás – Luther utca – Baross utca útvonalon közlekednek.

Lencsési-lakótelep:

Növekszik a 17V jelű buszok száma. A 7-es és 17-es buszok csak iskolai előadási napokon, a reggeli és a délutáni csúcsban közlekednek. A 17-es járatokból ezen felül maradt néhány tanszünetben is. A 17G járatok Körte sori forgalma az ideiglenes menetrend szerint megszűnik. Az ezek helyett indított 17M járatok a Lencsési-ltp.-ről a Szabadság tér – Bajza utca – Gyulai út – Malom tér útvonalon közlekednek.

8 és 8A járatok:

A buszok a Kazinczy utca – autóbusz-állomás – Bartók Béla út – Petőfi út – Jókai út – Luther utca – Gyulai út útvonalon haladnak át a belvároson. Hétvégén a Szabadság térig közlekedő, jaminai hurokjárat közlekedése miatt a Varságh Béla utcához nem közlekednek a 3V járatok. A térség ellátása érdekében minden második 8A járatból 8V lesz, amely a kórház után az Erdélyi sor helyett a Varságh Béla utcáig közlekedik majd.

Gerla:

A 20-as járatok az autóbusz-állomás – Andrássy út – Jókai utca – Luther utca – Gyulai út útvonalon közlekednek majd.

A fenti változások miatt az új végállomás a Volán telepen lesz. Az 5, 8, 8A, 8V, 20-as buszoknak új megállói lesznek a Jókai utcán (Csaba Center parkolóházánál), a Kazinczy általános iskolánál (Luther utcán) és a Kossuth Lajos téren. Emellett a jaminai hurokjárat használatánál kell jobban figyelniük az utasoknak. A jegy- és bérletárak, valamint a bérletek elfogadási feltételei nem változnak. A 4-es számú jaminai hurokjáraton az 1-es, 3-as egyvonalas, az összvonalas és tanuló, valamint nyugdíjas bérletek is érvényesek.

Gajdács Emese

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 08:36, péntek | Belföld

Gyakoribbak az enyhe mellékhatások, ha egy embert két eltérő vakcinával oltanak

Nagyobb valószínűséggel számolnak be enyhe és mérsékelt mellékhatásokról azok a felnőttek, akiknél felváltva alkalmazták az új típusú koronavírus elleni AstraZeneca- és Pfizer/BioNTech-vakcinát

2021. Május 14. 08:21, péntek | Sport

Rally: Reméljük, megtörik az átok Egerben!

Három nap, egy salakpályás prológ, 14 gyorsasági szakasz és összesen 170 versenykilométer vár a Kronome - Pásztor ralipárosra.

2021. Május 14. 08:00, péntek | Bulvár

Elnevezték a fővárosi állatkert kiselefántját

Samunak nevezik el a budapesti állatkert kiselefántját - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön az MTI-vel.

2021. Május 14. 07:00, péntek | Belföld

Feltételekkel termőföldön is lehetne napenergiát termelni

Termőföldön is végezhető napenergia-termelés, ha az ehhez szükséges berendezések alatt továbbra is használható mezőgazdasági célra a terület, vagyis ez nem minősül a termőföld más célú felhasználásának